Skip to main content

Agavoide

Echeveria

Echeveria agavoides is een vetplantje met vlezige bladeren die gedrongen rozetten vormen van 15cm hoog en 20cm breed. De appelgroene bladeren hebben steeds iets rood in het blad. In het voorjaar vormt zich een bloemstengel met een tros klokvormige roodpaarse bloemen met donkergele tippen. Het is een gemakkelijke vetplant die het naar zijn zin heeft op een zonnige plek, niet te nat en niet te droog. Tussen 2 gietbeurten in, de grond laten drogen alvorens terug te begieten. Kan in de zomer buiten staan in de warmte maar moet dan binnen voor de winter.

De familie Echeveria is stevige vetplant die wel tegen een stootje kan. Hij komt oorspronkelijk uit Mexico en je vindt hem in een waaier van verschillende tinten. Wat meteen opvalt aan de Echeveria zijn de dikke, vlezige blaadjes in rozetvorm. Deze blaadjes variëren per soort in kleur van grijsgroen tot lila en roodachtig. Sommige Echeveria’s bloeien zelfs. Dan komen er bloeistengels uit de plant versierd met gele, oranje, rode of roze bloemetjes.

De Echeveria behoort tot de familie van vetplanten (Crassulaceae). De dikke blaadjes, stengels en wortels van de plant hebben een belangrijke functie. Ze slaan namelijk water op tijdens het groeiseizoen. Heel slim, want zo overleeft de vetplant lange perioden van droogte in zijn geboorteland Mexico. Dat maakt hem ideaal voor de zomervakanties; hij kan namelijk 2 tot 3 weken zonder water.

Bovendien is de Echeveria is een geknipt cadeau voor vergeetachtige types: het geeft niet als je af en toe vergeet de plant water te geven.

Plaats: De Echeveria houdt van een zonnige standplaats, maar gedijt ook prima op een plek in de halfschaduw.

Water: Een klein beetje water geven is voldoende.Verzorging: Om de plant goed te laten groeien kun je ‘m het beste om de drie jaar verpotten, het liefst in de lente voor een optimaal effect. Zitten er dode blaadjes onderaan je Echeveria? Deze krimpen vanzelf in en verdwijnen onder de plant.